Krewetki z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z patelni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 sztuka

1 sztuka

16 sztuk

2 pęczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże krewetki sparz, a mrożone rozmrażaj w zimnej wodzie.

Krok 2

W tym czasie posiekaj czosnek oraz pietruszkę i wymieszaj z oliwą. Krewetki dokładnie osusz.

Krok 3

Na suchą patelnię wrzuć sól i rozgrzej ją, a następnie wrzuć krewetki. Smaż przez ok. 4 minuty, po czym przewróć je na drugą stronę tak, aby nie naruszyć otoczki z soli.

Krok 4

Smaż kolejne 2 minuty.

Krok 5

Krewetki ułóż na półmisku. Podawaj do nich cytrynę oraz oliwę zmieszaną z czosnkiem i pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej