Krewetki z czosnkiem i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki zapiekane z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

null

3 łyżki

null

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 2 minuty. Po wyjęciu osusz je i ostudź.

Krok 2

Czosnek oraz natkę pietruszki i rozmaryn posiekaj. Pomidorki sparz, obierz ze skórek i przekrój na pół, po czym wypestkuj.

Krok 3

Na rozgrzane masło wrzuć krewetki i smaż przez 2 minuty z obu stron.

Krok 4

Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pieprzem, solą, czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem.

Krok 5

Dodaj pomidorki i zapiekaj wszystko przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej