Krewetki z czosnkiem i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki zapiekane z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

1 pęczek

3 łyżki

1 pęczek

5 sztuk

200 gramów

null

2 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 2 minuty. Po wyjęciu osusz je i ostudź.

Krok 2

Czosnek oraz natkę pietruszki i rozmaryn posiekaj. Pomidorki sparz, obierz ze skórek i przekrój na pół, po czym wypestkuj.

Krok 3

Na rozgrzane masło wrzuć krewetki i smaż przez 2 minuty z obu stron.

Krok 4

Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pieprzem, solą, czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem.

Krok 5

Dodaj pomidorki i zapiekaj wszystko przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej