Krewetki z czosnkiem i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki zapiekane z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

null

3 łyżki

null

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 2 minuty. Po wyjęciu osusz je i ostudź.

Krok 2

Czosnek oraz natkę pietruszki i rozmaryn posiekaj. Pomidorki sparz, obierz ze skórek i przekrój na pół, po czym wypestkuj.

Krok 3

Na rozgrzane masło wrzuć krewetki i smaż przez 2 minuty z obu stron.

Krok 4

Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pieprzem, solą, czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem.

Krok 5

Dodaj pomidorki i zapiekaj wszystko przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki zapiekane z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej