Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.
Krok 3
Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.
Krok 4
Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.
Krok 5
Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.
Krok 6
Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej