Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki

Autor: Piotr Silarów

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.

Krok 3

Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.

Krok 4

Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.

Krok 5

Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.

Krok 6

Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej