Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki
łatwe
18 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.
Krok 3
Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.
Krok 4
Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.
Krok 5
Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.
Krok 6
Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej