Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki

Autor: Piotr Silarów

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.

Krok 3

Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.

Krok 4

Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.

Krok 5

Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.

Krok 6

Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bananowiec
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej