Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.
Krok 3
Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.
Krok 4
Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.
Krok 5
Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.
Krok 6
Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej