Krewetkowa zakąska na wieczorek półliteracki
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wrzuć 1 kg mrożonych krewetek do garnka. Wlej szklankę wody i dodaj bulionetkę Knorr. Zagrzej krewetki do rozpuszczenia się lodu ok. 5 minut.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć nożem, nie obieraj ich ze skóry.
Krok 3
Odlej całą wodę, krewetki przełóż do miski.
Krok 4
Do garnka na małym ogniu wlej olej. Wrzuć cebulę i zamieszaj. Przykryj, po 3 minutach dorzuć krewetki, czosnek, pół opakowania papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj spróbuj czy sos jest wystarczająco słony i pieprzny, jak nie do dopraw.
Krok 5
Zmniejsz gaz na minimum. Przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut.
Krok 6
Pokrój chleb w średniej grubości kromki. Sos doskonale komponuje się na chlebie jako dopełnienie dla krewetek. W krewetkach uwaga na czarną żyłkę , polecam ją usuwać przed zjedzeniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej