
Składniki
1 łyżka
20 sztuk
1 łyżka
0.5 szklanki
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój jajka na pół, wydrąż a pozostałe żółtka drobno posiekaj.
Krok 2
Zrób zasmażkę z mąki i masła a następnie wlej do niej bulion i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Dodaj posiekane krewetki, koperek, uprzednio rozgnieciony ząbek czosnku i wymieszaj.
Krok 4
Otrzymany gęsty sos wlej do białek i ułóż je brytfannie. Zapiecz w temperaturze 190 stopni.
Krok 5
Serwuj posypane żółtkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























