kruche babeczki z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

500 mililitrów

250 gramów

0 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i łączymy suche składniki babeczek.

Krok 2

Dodajemy 125 g Kasi, jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i wylepiamy nim wcześniej wysmarowane i posypane mąką foremki do babeczek.

Krok 4

Pieczemy około 15 minut w temp. 200'C. Lekko ostudzone babeczki po upieczeniu wyjmujemy z foremek.

Krok 5

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krok 6

Masa budyniowa: przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i ostudzamy. 125 g Kasi ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru.

Krok 7

Do utartej Kasi dodajemy po trochu ostudzony budyń i miksujemy aż uzyskamy puszystą, delikatną masę.

Krok 8

Tak przygotowaną masą wykładamy babeczki, dekorujemy malinami i cząsteczkami brzoskwiń, polewany tężejąca galaretką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej