Kruche ciastka milionera

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

53

578 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

958 osób zapisało

Udostępnij
Kruche ciastka milionera

Składniki

spód:

55 gramów

175 gramów

karmelowe nadzienie:

400 gramów

115 gramów

2 łyżki

150 gramów

polewa:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować spód, ucieraj Kasię z cukrem do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Przesiej do niej mąkę i wymieszaj. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 18 cm x 28 cm.

Krok 2

Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Krok 3

Przygotuj karmelowe nadzienie, łącząc wszystkie składniki (oprócz orzechów) w rondelku o grubym dnie. Gotuj je na wolnym ogniu przez 8-10 minut, ciągle mieszając.

Krok 4

Nadzienie rozsmaruj na upieczonym spodzie i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu rozsyp orzechy i delikatnie dociśnij je do powierzchni.

Krok 5

Czekoladę pokrusz w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofali nastawionej na średnią moc). Szybko rozlej po karmelu i narysuj świderki, używając widelca.

Krok 6

Zanim czekolada zastygnie, nożem podziel ciasto na porcje wielkości ciasteczek.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Bałdys

    Alicja Bałdys

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciastka milionera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastka milioneraKruche ciastka milionera

Ciasteczka z karmelowym nadzieniem są bardzo smaczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Zainspiruj się więc i przyrządź je na dowolną okazję, urozmaicając ich smak wybranymi dodatkami. Z czekoladą i karmelem świetnie będą się komponować np. orzechy lub suszone owoce (rodzynki, żurawina, figi, morele). Do ciasteczek karmelowych niezbędne jest upieczenie kruchego placka. Wykorzystaj do tego mąkę samorosnącą lub niewielką ilość proszku do pieczenia. Odpowiednią konsystencję masy na ciasto uzyskasz, stopniowo ucierając kostkę do pieczenia z drobnym cukrem. Sięgnij po cukier waniliowy lub cukier puder. Opcjonalnie zastąp go łyżeczką miodu. Samodzielnie przyrządź także karmel, łącząc ze sobą schłodzone mleko skondensowane, kostkę do pieczenia oraz Golden Syrup, czyli złocisty syrop o karmelowym i lekko cytrynowym posmaku. Po ostudzeniu, oprósz karmel wybranymi dodatkami, np. posiekanymi orzechami. Na koniec kruche ciastka udekoruj polewą czekoladową. Kup gotową lub rozpuść tabliczkę czekolady. Koniecznie wypróbuj ten przepis na karmelową przekąskę.