kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

2 szklanki

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 sztuki

masa jabłkowa:

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

masa orzechowa:

25 dekagramów

25 dekagramów

0.75 szklanki

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodać miękką Kasię, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.

Krok 2

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

Krok 3

Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Polać polewą czekoladową.Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na drugi, trzeci dzień.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Kasza

    Ola Kasza, 24.10.2016

    Przepis sprawdzony ,ciasto bardzo dobre ,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • kruche ciasto z masą jabłkową i orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej