Kruchy mazurek z kremem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

1 sztuka

420 gramów

3 łyżki

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z Kasią i cukrem.

Krok 2

Dodaj jajko i śmietanę.

Krok 3

Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Po schłodzeniu rozwałkuj na grubość 1 cm.

Krok 5

Pokrój na 3 jednakowe prostokąty.

Krok 6

Ułóż na nasmarowanej Kasią blasze.

Krok 7

Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Krok 8

Odstaw na chwilę do ostygnięcia, następnie każdy kawałek posmaruj konfiturą malinową i ułóż jeden na drugim.

Krok 9

Gotowym kremem udekoruj mazurka i posyp suszonymi żurawinami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy mazurek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruchy mazurek z krememKruchy mazurek z kremem

Poszukujesz sposobu na urozmaicenie smaku kruchego mazurka? Ta propozycja jest dla Ciebie doskonała. Pyszny, słodki śmietanowy krem doskonale łączy się z różnymi konfiturami i sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Do tego wypieku przygotuj kilka cienkich i złocistych placków na bazie kostki do pieczenia, jajek i mieszanej mąki. Dzięki temu warstwowo skomponujesz ciasto, które efektownie będzie się prezentować na świątecznym stole. Przełóż je domowym gęstym powidłem. Sięgnij na przykład po dżem truskawkowy i malinowy lub eksperymentuj, kontrastując ze sobą różne smaki – np. cynamonowe jabłka z kwaśnymi wiśniami. Do dekoracji wykorzystaj gładki krem śmietanowy. Możesz go kupić lub przyrządzić samodzielnie, ubijając na sztywno słodką śmietankę i łącząc ją z rozpuszczoną kostką do pieczenia. Odpowiednią konsystencję kremowi zapewni dodatek budyniu (waniliowego lub śmietankowego). Wykonaj z niego dowolny wzór na mazurku za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Sprawdź tą propozycję na kruchy mazurek z kremem.