Kukułeczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

76

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżeczki

masa:

2 opakowania

1 szklanka

600 mililitrów

3 łyżki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie biszkoptu, ubić 4 białka na sztywno z odrobiną soli, następnie dodawać na przemian żółtko (4) i jedną łyżkę cukru (4).

Krok 2

Odstawiamy mikser i ręcznie mieszamy po kolei 4 łyżki mąki z odrobiną proszku do pieczenia.

Krok 3

Piec 180 C około 25-30 min.

Krok 4

Gotowy biszkopt przeciąć na dwie części. Jedną zostawiać, drugą rozkruszyć i pozostawić.

Krok 5

Mleko z czekoladą rozpuścić w garnku, ostudzić i dodać pokruszony biszkopt. Wymieszać (można dodać alkoholu typu wódka bądź spirytus). 

Krok 6

Otrzymaną masę włożyć na pierwszą część biszkoptu, ubić kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru.

Krok 7

Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny i łączymy z kremówką.

Krok 8

Śmietanę układamy na poprzednią warstwę.

Krok 9

Schładzamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukułeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Adwokatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej