Kulki mięsne z niespodzianką

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

2 ziarna

30 dekagramów

1 szczypta

10 sztuk

1 pęczek

10 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz. Jajka gotuj 3 minuty, zahartuj i obierz ze skorupek.

Krok 2

Szynkę i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodawaj stopniowo wieprzowinę, cielęcinę i ziele angielskie ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Mokrymi rękami formuj kulki z masy mięsnej. W środku każdej powinno znaleźć się jajko lub kapelusz pieczarki. Gotowe lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej.

Krok 4

Rozgrzej olej w rondlu do głębokiego smażenia, smaż kulki partiami przez 4 - 6 minut. Podawaj na zimno z dodatkiem żurawin.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej