Składniki
1 szklanka
1 szczypta
2 ziarna
30 dekagramów
1 szczypta
10 sztuk
1 pęczek
10 dekagramów
25 dekagramów
25 dekagramów
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj i osusz. Jajka gotuj 3 minuty, zahartuj i obierz ze skorupek.
Krok 2
Szynkę i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodawaj stopniowo wieprzowinę, cielęcinę i ziele angielskie ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Mokrymi rękami formuj kulki z masy mięsnej. W środku każdej powinno znaleźć się jajko lub kapelusz pieczarki. Gotowe lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
Krok 4
Rozgrzej olej w rondlu do głębokiego smażenia, smaż kulki partiami przez 4 - 6 minut. Podawaj na zimno z dodatkiem żurawin.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej