
Składniki
null
0.5 kilograma
null
1 łyżka
0.5 szklanki
1 kilogram
1 szklanka
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj, posiekaj i namocz.
Krok 2
Kurę podziel na porcje i podsmaż na tłuszczu.
Krok 3
Dodaj wódkę i duś pod przykryciem.
Krok 4
Za chwilę dodaj posiekane grzyby, część śmietanki i sól.
Krok 5
Po chwili duszenia dodaj resztę śmietanki.
Krok 6
Jabłka pokrój na ósemki, obierz i podsmaż na gorącym maśle. Mięso ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj pieczonymi jabłkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























