Kura w sosie grzybowym z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura w sosie grzybowym z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

0.5 kilograma

null

1 łyżka

0.5 szklanki

1 kilogram

1 szklanka

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, posiekaj i namocz.

Krok 2

Kurę podziel na porcje i podsmaż na tłuszczu.

Krok 3

Dodaj wódkę i duś pod przykryciem.

Krok 4

Za chwilę dodaj posiekane grzyby, część śmietanki i sól.

Krok 5

Po chwili duszenia dodaj resztę śmietanki.

Krok 6

Jabłka pokrój na ósemki, obierz i podsmaż na gorącym maśle. Mięso ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj pieczonymi jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej