Kura w sosie grzybowym z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura w sosie grzybowym z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

0.5 kilograma

null

1 łyżka

0.5 szklanki

1 kilogram

1 szklanka

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, posiekaj i namocz.

Krok 2

Kurę podziel na porcje i podsmaż na tłuszczu.

Krok 3

Dodaj wódkę i duś pod przykryciem.

Krok 4

Za chwilę dodaj posiekane grzyby, część śmietanki i sól.

Krok 5

Po chwili duszenia dodaj resztę śmietanki.

Krok 6

Jabłka pokrój na ósemki, obierz i podsmaż na gorącym maśle. Mięso ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj pieczonymi jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura w sosie grzybowym z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej