Składniki
null
0.5 kilograma
null
1 łyżka
0.5 szklanki
1 kilogram
1 szklanka
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj, posiekaj i namocz.
Krok 2
Kurę podziel na porcje i podsmaż na tłuszczu.
Krok 3
Dodaj wódkę i duś pod przykryciem.
Krok 4
Za chwilę dodaj posiekane grzyby, część śmietanki i sól.
Krok 5
Po chwili duszenia dodaj resztę śmietanki.
Krok 6
Jabłka pokrój na ósemki, obierz i podsmaż na gorącym maśle. Mięso ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj pieczonymi jabłkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej