Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym

Autor: Agnieszka Czapska-Pruszak

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na godzinę. Ananasa kroimy wdłuż na pół, obieramy i kroimy na 4 części.

Krok 2

Dżem malinowy, ocet balsamiczny, oliwę, musztardę mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji sosu. Komu przeszkadzają pestki w dżemie malinowym, może go przetrzeć przez sito.

Krok 3

Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu ok 20 minut. Ja to robię we frytkownicy. Anansa układamy na grillu i grillujemy ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z pałkami kurczaka i sosem malinowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciabatta z awokado
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej