Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym

Autor: Agnieszka Czapska-Pruszak

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na godzinę. Ananasa kroimy wdłuż na pół, obieramy i kroimy na 4 części.

Krok 2

Dżem malinowy, ocet balsamiczny, oliwę, musztardę mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji sosu. Komu przeszkadzają pestki w dżemie malinowym, może go przetrzeć przez sito.

Krok 3

Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu ok 20 minut. Ja to robię we frytkownicy. Anansa układamy na grillu i grillujemy ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z pałkami kurczaka i sosem malinowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej