Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na godzinę. Ananasa kroimy wdłuż na pół, obieramy i kroimy na 4 części.
Krok 2
Dżem malinowy, ocet balsamiczny, oliwę, musztardę mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji sosu. Komu przeszkadzają pestki w dżemie malinowym, może go przetrzeć przez sito.
Krok 3
Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu ok 20 minut. Ja to robię we frytkownicy. Anansa układamy na grillu i grillujemy ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z pałkami kurczaka i sosem malinowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























