Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na godzinę. Ananasa kroimy wdłuż na pół, obieramy i kroimy na 4 części.
Krok 2
Dżem malinowy, ocet balsamiczny, oliwę, musztardę mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji sosu. Komu przeszkadzają pestki w dżemie malinowym, może go przetrzeć przez sito.
Krok 3
Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu ok 20 minut. Ja to robię we frytkownicy. Anansa układamy na grillu i grillujemy ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z pałkami kurczaka i sosem malinowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej