Kwas chlebowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwas chlebowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój na kromki i wysusz w piekarniku. Kromki ułóż w dużym naczyniu, dodaj skórkę z cytryny i zalej 5 l wrzącej posłodzonej wody. Przykryj ściereczką i pozostaw na 4 godziny.

Krok 2

Po tym czasie przecedź i dodaj drożdże, zostaw na 5 godzin. Przecedź.

Krok 3

Zlej do butelek, do każdej włóż 3 rodzynki i ziarenko ryżu. Zamknij. Postaw w chłodne miejsce. Przetrzymywaj w pozycji leżącej. Kwas gotowy jest do spożycia po 2 dniach. Przed otworzeniem nie wstrząsać butelką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej