Kwas chlebowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwas chlebowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój na kromki i wysusz w piekarniku. Kromki ułóż w dużym naczyniu, dodaj skórkę z cytryny i zalej 5 l wrzącej posłodzonej wody. Przykryj ściereczką i pozostaw na 4 godziny.

Krok 2

Po tym czasie przecedź i dodaj drożdże, zostaw na 5 godzin. Przecedź.

Krok 3

Zlej do butelek, do każdej włóż 3 rodzynki i ziarenko ryżu. Zamknij. Postaw w chłodne miejsce. Przetrzymywaj w pozycji leżącej. Kwas gotowy jest do spożycia po 2 dniach. Przed otworzeniem nie wstrząsać butelką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej