PRZEPISY.PL

Kwas chlebowy

  • 30
  • 8
  • Łatwe
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • chleb żytni razowy500 g
  • cukier250 g
  • drożdże10 g
      • Krok 1

        Chleb pokrój na kromki i wysusz w piekarniku. Kromki ułóż w dużym naczyniu, dodaj skórkę z cytryny i zalej 5 l wrzącej posłodzonej wody. Przykryj ściereczką i pozostaw na 4 godziny.
      • Krok 2

        Po tym czasie przecedź i dodaj drożdże, zostaw na 5 godzin. Przecedź.
      • Krok 3

        Zlej do butelek, do każdej włóż 3 rodzynki i ziarenko ryżu. Zamknij. Postaw w chłodne miejsce. Przetrzymywaj w pozycji leżącej. Kwas gotowy jest do spożycia po 2 dniach. Przed otworzeniem nie wstrząsać butelką.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      21
      osób dodało do Mniamlisty
      60''
      4
      Łatwe
      177
      osób dodało do Mniamlisty
      90''
      6
      Łatwe
      254
      osoby dodały do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      635
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Średnie