Kwas chlebowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwas chlebowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

10 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój na kromki i wysusz w piekarniku. Kromki ułóż w dużym naczyniu, dodaj skórkę z cytryny i zalej 5 l wrzącej posłodzonej wody. Przykryj ściereczką i pozostaw na 4 godziny.

Krok 2

Po tym czasie przecedź i dodaj drożdże, zostaw na 5 godzin. Przecedź.

Krok 3

Zlej do butelek, do każdej włóż 3 rodzynki i ziarenko ryżu. Zamknij. Postaw w chłodne miejsce. Przetrzymywaj w pozycji leżącej. Kwas gotowy jest do spożycia po 2 dniach. Przed otworzeniem nie wstrząsać butelką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwas chlebowy   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej