Lekki deser bananowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

643

1571 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15962 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

6 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku razem z 1/2 szklanki wody.

Krok 2

Gdy się zagotuje, wsyp 2 galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą.

Krok 3

Cztery banany zmiksuj razem z sokiem z cytryny i połącz z przestudzoną masą cytrynową.

Krok 4

Pozostałe galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody i odstaw do przestygnięcia.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż podłużnymi biszkoptami.

Krok 6

Na biszkopty wyłóż masę banano-cytrynową i odłóż na chwilę do lodówki, by masa zastygła. 

Krok 7

Pozostałe banany pokrój w plasterki, ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką.

Krok 8

Gotowy deser odłóż na 2 godziny do lodówki, by dobrze stężał.

23

Opinie o przepisie

  • Bozena Bela

    Bozena Bela, 28.08.2019

    Na pewno dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • eremus4@live.ie eremus

    eremus4@live.ie eremus, 09.03.2019

    dla jednej osoby ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Ratajczak

    Wojciech Ratajczak, 15.04.2018

    Po co ta margaryna? Proszę o info bo sam pomysł super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Szulc

    Roman Szulc, 28.02.2018

    1 kostka margaryny na takie proste ciasto...ludzie co za przepis nie umie piec ale jak mądry przepis poczytam i upiekę . Gdzie tu logika na taki w części fajny prosty przepis żreć margarynę wystarczy myślę użyć budyń i raz połowę schłodzić potem banan czy kiwi.. pomarańcz pokrojony zalać galaretką schłodzić ale nieee tyle margaryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szumska

    Anna Szumska, 20.02.2018

    znam ten przepis od 20 lat...jest świetny..zawsze sie udaje..robi furorę i wysmienicie smakuje....polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boski Smak

    Boski Smak, 11.10.2016

    Spokojnie. Potrzebny jest dużo, dużo dłuższy czas. Zmiksowane banany wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Dwa ostatnie banany, pokroić dopiero po wylaniu masy bananowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Granatowa

    Aleksandra Granatowa, 10.09.2016

    Coś mi chyba nie wyszło, robiłam tak jak w przepisie. Biszkopty podeszły do góry :-P masę bananowa trzeba trzymać dłużej niż chwilę w lodówce. Prosiłbym o dokładniejsze opisy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Daniszewski

    Zbigniew Daniszewski, 21.07.2016

    Robilem :-) Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Paluchowski

    Kamil Paluchowski, 12.07.2016

    Zapytam specjalistów :) Po co margaryna w tej zawiesinie galaretkowo bananowej ? :) Można zrobic bez ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jędras

    Sylwia Jędras, 12.07.2016

    też robiłam;p pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gościńska

    Ewa Gościńska, 12.07.2016

    Ludzie! Przestańcie pisać o rozpuszczaniu margaryny! To zjawisko fizyczne, które nazywa się topieniem! Cukier się rozpuszcza w herbacie! Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Bardzo nam miło :) Polecamy się na przyszłość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Michałowska

    Sandra Michałowska, 12.07.2016

    Robiłam, pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację :) Może któryś z naszych przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia również przypadnie Pani do gustu: https://www.przepisy.pl/magazyn/owocowe-love/8-pysznych-ciast-bez-pieczenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Czerwińska

    Magdalena Czerwińska, 12.07.2016

    Robilam, jest swietny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Śmiejek

    Andrzej Śmiejek, 13.05.2016

    Artur jak zaprosisz to już jutro mogę skosztować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Koszyk

    Henryk Koszyk, 12.05.2016

    A ja to myślę , że bym go ...zjadł...Hiii...Hiii ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Karon

    Mariola Karon, 11.05.2016

    ??? Zobaczymy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Krystyna Karon

    Daria Krystyna Karon, 11.05.2016

    Robimy na weekend?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Karon

    Mariola Karon, 11.05.2016

    na pewno ...... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Chmielnicka

    Alina Chmielnicka, 11.05.2016

    myślę, że bez margaryny będzie lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Krystyna Karon

    Daria Krystyna Karon, 11.05.2016

    Mariola Karon

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela mat

    daniela mat, 09.04.2016

    pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekki deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekki deser bananowyLekki deser bananowy

Lekki deser bananowy wiedzie na pokuszenie. Ta słodycz nie dość, że jest pyszna, to jeszcze łatwa i szybka w przygotowaniu, bo ciasto bananowe z galaretką robi się w 15 minut. A kto nie wierzy, niech sam się przekona!

Dla kogo?

Ciasta bananowego z galaretką nie odmówią sobie miłośnicy nie tylko słodkości, ale i owoców. Poza tym sięgną po niego osoby, które dbają o zdrowie i wiedzą, że banany potrafią zaspokoić głód. Łączmy przyjemne z pożytecznym!

Na jaką okazję?

Deser bananowy na zimno to najlepsza opcja zawsze, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Tym bardziej, w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście mają zjawić się lada chwila. Co tu dużo mówić: ten smakołyk wygląda i smakuje obłędnie. Każdemu!

Czy wiesz, że?

Banan ma co najmniej 70 różnych odmian. Jego kwiaty zapylają ptaki oraz nietoperze.

Dla urozmaicenia

Lekki deser bananowy na zimno nabierze jeszcze bardziej wyrazistego, soczystego smaku, jeżeli dodamy do niego jabłka bądź wiśnie.