Lodowa kanapka z żelkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lodowa kanapka z żelkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty, duży i trochę mniejszy.

Krok 2

Na środku talerza umieść większy prostokąt i przykryj go kilkoma listkami mięty.

Krok 3

Na waflu połóż obok siebie 2 duże kulki lodów o smaku ciasteczkowym i śmietankowym.

Krok 4

Całość nakryj mniejszym waflem, mocno go przyciskając.

Krok 5

Deser dla dzieci udekoruj kolorowymi żelkami i posypką.

1

Opinie o przepisie

  • Artur Ulrich

    Artur Ulrich , 15.08.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lodowa kanapka z żelkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lodowa kanapka z żelkamiLodowa kanapka z żelkami

Lodowa kanapka z żelkami jest prostym, szybkim w przygotowaniu i do tego kolorowym deserem. Podaj go po codziennym obiedzie lub jako poczęstunek dla gości. Do przyrządzenia lodowej kanapki potrzebujesz m.in. wafli, które będą zastępowały pieczywo z klasycznych sandwichy. Pokrój je na dwa prostokąty o różnej wielkości. Większy z nich umieść na dnie talerza. Nałóż na nim kulki lodów i przykryj pozostałym waflem. Do dekoracji świetnie sprawdzą się kolorowe żelki oraz listki świeżej mięty lub melisy. Ewentualnie możesz wykorzystać również czekoladowe pralinki. Pamiętaj też o owocach: dobrze będą prezentować się połówki truskawek, kawałki brzoskwiń oraz pokrojony banan. Dodatkowo zrób wzorki na górze wafla – za pomocą syropu czekoladowego albo roztopionej w kąpieli wodnej czekolady (mlecznej lub białej). Lodową kanapkę warto także obsypać kolorową posypką cukierniczą lub wiórkami z białej czekolady. Sprawdź nasz przepis na pyszną lodową kanapkę i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.