Makaron wstążki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron wstążki z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

800 gramów

1 łyżka

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

450 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka kokosowego dodaj pastę curry oraz imbir, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aby pasta się rozpuściła i powstał sos.

Krok 2

Do bulionu dodaj mąkę i wlej do sosu. Podgrzewaj przez 2 minuty cały czas mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu dodaj pokrojonego w paski kurczaka, wlej sok z limonki i sos rybny. Podgrzewaj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną dymkę i bazylię. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Krok 5

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzuć różyczki brokuła i gotuj razem przez minutę.

Krok 6

Makaron i brokuły odsącz, ułóż na talerzach, rozłóż kurczaka z warzywami i polej wszystko sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej