
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
800 gramów
1 łyżka
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
450 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka kokosowego dodaj pastę curry oraz imbir, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aby pasta się rozpuściła i powstał sos.
Krok 2
Do bulionu dodaj mąkę i wlej do sosu. Podgrzewaj przez 2 minuty cały czas mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu dodaj pokrojonego w paski kurczaka, wlej sok z limonki i sos rybny. Podgrzewaj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną dymkę i bazylię. Gotuj jeszcze 2 minuty.
Krok 5
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzuć różyczki brokuła i gotuj razem przez minutę.
Krok 6
Makaron i brokuły odsącz, ułóż na talerzach, rozłóż kurczaka z warzywami i polej wszystko sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej