Makaron wstążki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron wstążki z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

800 gramów

1 łyżka

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

450 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka kokosowego dodaj pastę curry oraz imbir, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aby pasta się rozpuściła i powstał sos.

Krok 2

Do bulionu dodaj mąkę i wlej do sosu. Podgrzewaj przez 2 minuty cały czas mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu dodaj pokrojonego w paski kurczaka, wlej sok z limonki i sos rybny. Podgrzewaj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną dymkę i bazylię. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Krok 5

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzuć różyczki brokuła i gotuj razem przez minutę.

Krok 6

Makaron i brokuły odsącz, ułóż na talerzach, rozłóż kurczaka z warzywami i polej wszystko sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron wstążki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej