
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
800 gramów
1 łyżka
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
450 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka kokosowego dodaj pastę curry oraz imbir, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aby pasta się rozpuściła i powstał sos.
Krok 2
Do bulionu dodaj mąkę i wlej do sosu. Podgrzewaj przez 2 minuty cały czas mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu dodaj pokrojonego w paski kurczaka, wlej sok z limonki i sos rybny. Podgrzewaj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną dymkę i bazylię. Gotuj jeszcze 2 minuty.
Krok 5
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzuć różyczki brokuła i gotuj razem przez minutę.
Krok 6
Makaron i brokuły odsącz, ułóż na talerzach, rozłóż kurczaka z warzywami i polej wszystko sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej