Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
800 gramów
1 łyżka
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
450 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka kokosowego dodaj pastę curry oraz imbir, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aby pasta się rozpuściła i powstał sos.
Krok 2
Do bulionu dodaj mąkę i wlej do sosu. Podgrzewaj przez 2 minuty cały czas mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu dodaj pokrojonego w paski kurczaka, wlej sok z limonki i sos rybny. Podgrzewaj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Teraz dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną dymkę i bazylię. Gotuj jeszcze 2 minuty.
Krok 5
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzuć różyczki brokuła i gotuj razem przez minutę.
Krok 6
Makaron i brokuły odsącz, ułóż na talerzach, rozłóż kurczaka z warzywami i polej wszystko sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej