Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 garść

1 sztuka

1 garść

3 sztuki

1 garść

1 garść

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej