Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
1 garść
1 sztuka
1 garść
3 sztuki
1 garść
1 garść
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4
Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej