Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 garść

1 sztuka

1 garść

3 sztuki

1 garść

1 garść

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej