Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 garść

1 sztuka

1 garść

3 sztuki

1 garść

1 garść

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej