Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
1 garść
1 sztuka
1 garść
3 sztuki
1 garść
1 garść
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4
Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej