Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

5 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

3 sztuki

nadzienie:

50 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i śmietaną, dodać trochę mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Do mąki dodać wszystkie składniki, również drożdże i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli jest za luźne, dodać mąki, a jeżeli jest za twarde, to trochę śmietany.

Krok 3

Odstawić do wyrośnięcia!

Krok 4

Mak wymieszać z resztą składników. Można dodać więcej cukru jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasto.

Krok 5

Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt.

Krok 6

Przed nałożeniem maku należy je posmarować białkiem.

Krok 7

Rozkładamy równomiernie mak i zwijamy w roladę.

Krok 8

Ciasto zawijamy w pergamin do pieczenia wysmarowany Kasią i układamy na blaszce do pieczenia.

Krok 9

Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta!

Krok 10

Pieczemy w temp. 180 st. około 35 min. (aż się zarumienią).

Krok 11

Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakowiecMakowiec

Makowiec, który nazywany bywa również makownikiem albo struclą z makiem, jest ciastem drożdżowym, nieco rzadziej kruchym. Mak na masę płucze się i parzy albo moczy przez całą noc, a następnie gotuje się ją przez kilka minut do momentu uzyskania miękkości. Kolejnym etapem jest dwu, a niekiedy nawet trzykrotne zmielenie go w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach lub utarcie w makutrze. Do masy makowej dodaje się całe, namoczone migdały, posiekane orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki oraz miód. Po upieczeniu, ciasto polewa się lukrem, a czasem także ozdabia kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej albo ziarenkami maku. Bardzo ważne, aby przed nałożeniem masy makowej posmarować przygotowany deser białkiem – nadzienie nie będzie wówczas do niego przylegać. Gotowe ciasto będzie bardzo dobrze komponowało się ze smakiem świeżo parzonej kawy. Sprawdzi się również jako deser po obiedzie lub słodki podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo smaczne ciasto.