Makowiec z całego maku

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

642

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

10 dekagramów

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić, dodać cukier i mak, wymieszać, lekko wystudzić, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Białka ubić, wymieszać z ciastem. Dodać bakalie oprószone mąką (nie opadną na spód ciasta, rozłożą się równomiernie) i olejek. Dokładnie wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez 45 - 50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec z całego maku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z całego makuMakowiec z całego maku

Jeśli szukasz prostych wypieków na Boże Narodzenie, z pewnością zainteresuje Cię przepis na makowiec z całego maku. Jest to ciasto ucierane, które nie wymaga wyszukanych składników, a jego przygotowanie opiera się zaledwie na trzech krokach. Aby upiec makowiec, musisz zgromadzić kilka podstawowych produktów, takich jak: mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, cukier i kostka do pieczenia. Oprócz tego, będziesz oczywiście potrzebować maku – jedna szklanka powinna wystarczyć. Rozpuszczony tłuszcz wymieszaj z cukrem i makiem, a następnie połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę i wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj do niej bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Warto wcześniej obtoczyć bakalie w mące, aby nie opadły na dno. Przyjemny zapach nada makowcowi kilka kropel olejku migdałowego. Upieczone ciasto można udekorować lukrem. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na makowiec. Życzymy smacznego!