Malinowe Tortoletki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

nadzienie:

1 szklanka

20 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka i bardzo delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i odstawić na 20 minut do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie przygotować krem: wymieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę i mleko. Kasię rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zostawić to wystygnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników kremu i wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki, wyciąć z niego szklanką kółeczka i włożyć je do foremek. Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 4

Maliny umyć i wysuszyć a galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Po 30 minutach wyjąć tortoletki i zostawić do wystygnięcia.

Krok 5

Gdy już wystygną, wyjąć z foremek, nałożyć do środka szprycą krem i poukładać na nim maliny. Galaretka powinna już być tężejąca więc zalewamy nią nasze tortoletki i odstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała całkowicie.

Krok 6

Po około 30 minutach tortoletki są gotowe do zjedzenia :D W upalne dni najlepiej smakują prosto z lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej