Malinowe Tortoletki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

nadzienie:

50 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 szklanki

20 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka i bardzo delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i odstawić na 20 minut do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie przygotować krem: wymieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę i mleko. Kasię rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zostawić to wystygnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników kremu i wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki, wyciąć z niego szklanką kółeczka i włożyć je do foremek. Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 4

Maliny umyć i wysuszyć a galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Po 30 minutach wyjąć tortoletki i zostawić do wystygnięcia.

Krok 5

Gdy już wystygną, wyjąć z foremek, nałożyć do środka szprycą krem i poukładać na nim maliny. Galaretka powinna już być tężejąca więc zalewamy nią nasze tortoletki i odstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała całkowicie.

Krok 6

Po około 30 minutach tortoletki są gotowe do zjedzenia :D W upalne dni najlepiej smakują prosto z lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinowe Tortoletki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej