Marchewkowa lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowa lasagne

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

60 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 litra

4 sztuki

20 dekagramów

6 łyżek

5 dekagramów

0.5 pęczka

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Mąkę podsmaż na maśle*, wlej mleko, wymieszaj i podgrzej.

Krok 3

Zdejmij z ognia i dodać 0.6 dekagramów startego żółtego sera, roztrzepane jajka i marchewkę. Wymieszaj i przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 4

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę masy marchewkowej, przykryj makaronem, znów masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron.

Krok 5

Całość posyp startym serem. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Lasagne posyp posiekaną natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowa lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej