Kostka alpejska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kostka alpejska

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

495 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

80 gramów

4 sztuki

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

250 gramów

krem:

1 opakowanie

200 gramów

300 gramów

bita śmietana:

700 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Dodajemy żółtka nadal ubijając, aż masa będzie puszysta.

Kostka alpejska - Krok 1

Krok 2

Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao.

Kostka alpejska - Krok 2

Krok 3

Masę przelewamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 20 min. Wyciągamy z formy i studzimy.

Kostka alpejska - Krok 3

Krok 4

Skrapiamy biszkopt 3 łyżkami soku z cytryny oraz ostudzoną herbatą. Smarujemy konfiturą.

Kostka alpejska - Krok 4

Krok 5

Masło ucieramy z masą kajmakową. Dodajemy pokruszone mini bezy i mieszamy. Wykładamy na nasączony biszkopt.

Kostka alpejska - Krok 5

Krok 6

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny. Podgrzewamy z odrobiną wody do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z lodówki ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę przelewamy do bitej śmietany i miksujemy. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kostka alpejska - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kostka alpejskaKostka alpejska

Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy. Jeśli jednak lubicie ciasta orzeźwiające, w których słodycz równoważy dodatek owoców – spróbujcie naszej propozycji na kostkę alpejską. To połączenie biszkoptu, masy kajmakowej, bitej śmietany, gorzkiej czekolady oraz konfitury porzeczkowej, która odpowiada za wspomniane wcześniej zbilansowanie smaków. To wyjątkowe ciasto alpejskie, który na pewno na stałe zagości w waszym domowym menu!

Dla kogo?

Kostka alpejska przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią ciasta wyraziste w smaku, o orzeźwiającym owocowym aromacie.

Na jaką okazję?

Alpejskie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie o przepisie na kostkę alpejską, gdy planujecie menu deserowe domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kajmak jest masą cukierniczą, którą możecie przygotować w domu. Wystarczy przez kilka godzin gotować na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.

Dla urozmaicenia:

Kostkę alpejską najlepiej serwować tuż po wyjęciu z lodówki. Liść świeżej mięty będzie doskonałą dekoracją ciasta.