Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

35 gramów

125 gramów

300 gramów

125 gramów

25 gramów

60 gramów

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały zrumień na czystej suchej patelni, zdejmij na bok. 150 g Kasi, 75 g cukru pudru oraz gruby cukier ubij mikserem na kremową masę. Zrumienione migdały, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze sobą, następnie dodaj do masy i wymieszaj. Gotowe ciasto uformuj w 6-cio centymetrowej średnicy wałek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180°C. Schłodzone ciasto pokrój na ok. 24 krążki o grubości 5 mm. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – piecz przez 12-15 minut lub do momentu, gdy ranty krążków lekko się zarumienią. Ciastka zdejmij z blachy wraz z papierem i pozostaw do wystudzenia.

Krok 3

Pomarańcze sparz wrzącą wodą, wysusz a następnie zetrzyj skórkę. Skórkę połącz ze 100g Kasi, 50 g cukru pudru oraz twarożkiem i zmiksuj na gładką masę. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Na połowę upieczonych ciasteczek wyciśnij krem z twarogowej masy, tworząc rant z kremu.

Krok 4

Marmoladę podgrzej lekko a następnie po 1 łyżeczce nałóż na środek każdego ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka przykryj pozostałymi i odstaw do schłodzenia na 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Do tych ciasteczek najlepiej pasuję marmolada malinowa, truskawkowa lub z moreli.

0

Opinie o przepisie

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej