Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

250 gramów

125 gramów

25 gramów

125 gramów

35 gramów

150 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały zrumień na czystej suchej patelni, zdejmij na bok. 150 g Kasi, 75 g cukru pudru oraz gruby cukier ubij mikserem na kremową masę. Zrumienione migdały, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze sobą, następnie dodaj do masy i wymieszaj. Gotowe ciasto uformuj w 6-cio centymetrowej średnicy wałek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180°C. Schłodzone ciasto pokrój na ok. 24 krążki o grubości 5 mm. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – piecz przez 12-15 minut lub do momentu, gdy ranty krążków lekko się zarumienią. Ciastka zdejmij z blachy wraz z papierem i pozostaw do wystudzenia.

Krok 3

Pomarańcze sparz wrzącą wodą, wysusz a następnie zetrzyj skórkę. Skórkę połącz ze 100g Kasi, 50 g cukru pudru oraz twarożkiem i zmiksuj na gładką masę. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Na połowę upieczonych ciasteczek wyciśnij krem z twarogowej masy, tworząc rant z kremu.

Krok 4

Marmoladę podgrzej lekko a następnie po 1 łyżeczce nałóż na środek każdego ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka przykryj pozostałymi i odstaw do schłodzenia na 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Do tych ciasteczek najlepiej pasuję marmolada malinowa, truskawkowa lub z moreli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Markizy z kremem pomarańczowym i marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej