
Składniki
1 szklanka
null
null
null
null
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie buraczki. Gotuj je w skórce, po czym ostudź. Następnie obierz i pokrój w cienkie paski i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Krok 2
Przygotuj czyste i suche słoiki. Do każdego z nich włóż liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Krok 3
Przygotuj zalewę: nalej do naczynia wodę i dodaj ocet, cukier oraz sól. Wszystko dokładnie zamieszaj, aby nie przylegało do siebie i zagotuj przez pewien czas.
Krok 4
Następnie zalej buraczki w słoikach ciepłą zalewą. Pasteryzuj je przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























