
Składniki
4 łyżki
2 szklanki
3 szklanki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Głóg umyj, przełóż do rondelka razem z bułką i zalej wrzątkiem.
Krok 2
Gotuj, aż owoce się rozgotują, przez 1 godzinę, przetrzyj przez sito.
Krok 3
Podlej winem, litrem wody i zagotuj. Zupę z głogu schłodź przed podaniem w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej