Mazurek budyniowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

378

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 dekagramów

3 opakowania

5 szklanek

6 łyżek

3 łyżki

dodatki:

1

2 opakowania

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Budyń ugotuj z dodatkiem cukru i Kasi z 2/3 podanej na opakowaniu ilością mleka.

Krok 2

Gotując dokładnie mieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Ostudź i dodaj posiekane bakalie.

Krok 3

Prostokątną formę wyłóż połową herbatników, na nie przełóż masę i przykryj pozostałymi herbatnikami.

Krok 4

Przygotuj zalewę i posmaruj nią wierzch mazurka. Tężejącą zalewę posyp płatkami kokosowymi.

Krok 5

Jeśli nie masz gotowej zalewy, możesz przygotować ją sama z połowy kostki Kasi, połowy szklanki cukru i 3 łyżek kakao stopionych w garnuszku na małym ogniu.

Krok 6

Masę budyniową można zastąpić równie smaczną masą kakaową z kaszy manny.

Krok 7

Masa z kaszy manny: 1 litr mleka, szklanka cukru, szklanka kaszki manny, opakowanie cukru waniliowego, 20 dag Kasi, 3 łyżki kakao.

Krok 8

Mleko zagotuj z Kasią i cukrem, a następnie po łyżce wsypywać kaszkę, cały czas mieszając.

Krok 9

Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać przesiane kakao i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj jak z masą budyniową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek budyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej