Mazurek czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

60 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, Kasię i śmietanę wymieszaj mikserem, następnie przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 2

Włóż do lodówki na ok. 30 min.

Krok 3

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.

Krok 4

Formę do tarty posmaruj Kasią i posyp bułką tartą, wyłóż na nią ciasto.

Krok 5

Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st. C.

Krok 6

Polewę czekoladową rozpuść według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj w gorącej wodzie), dokładnie polej ciasto i udekoruj migdałami.

Krok 7

Pozostaw do zastygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek czekoladowyMazurek czekoladowy

Smaczny i prosty w przyrządzeniu mazurek czekoladowy to świetna propozycja na słodki deser. Jego podstawową wersję dowolnie możesz urozmaicać, sięgając po różne dodatki. Dobrze skomponują się z nim różnego rodzaju polewy. Wypróbuj wariantu z czekoladową, przygotowując ją z tabliczki dowolnej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej), którą wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie przyrządź polewę na bazie kostki do pieczenia, kakao oraz cukru. Ten ostatni możesz zastąpić kilkoma łyżkami miodu. Poza polewą do czekoladowego mazurka doskonale będą pasować bakalie. Wykorzystaj suszone owoce, takie jak: żurawina, figi czy rodzynki sułtańskie. Przygotuj z nich efektowną dekorację ciasta, dodatkowo posypując całość pokruszonymi lub startymi orzechami włoskimi. Za ozdobę mogą posłużyć także płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczy oraz wiórki kokosowe lub kolorowe posypki cukiernicze. Do tego wypieku należy przygotować złociste kruche lub puszyste ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany. Koniecznie sprawdź ten przepis.