Mazurek miodowo-orzechowy - przepis z orzechami | Przepisy.pl pixel

Mazurek miodowo-orzechowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

229

heart
875 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4046 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

masa:

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1

Krok 2

Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4

Krok 5

Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Pati123

    Pati123 , 24.10.2021

    Ciasto naprawde było pysze i łatwe w przygotowaniu polecam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek miodowo-orzechowyMazurek miodowo-orzechowy

Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.

Na jaką okazję?

Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.

Czy wiesz, że?

Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.

Dla urozmaicenia:

Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.