Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 szklanka

masa pomarańczowa:

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

wierzch:

100 gramów

25 gramów

100 mililitrów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj: mieszankę mąk, zmiksowanego banana, posiekaną Kasię i wiórki kokosowe. Masę przełóż na dno formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 1

Krok 2

Ciasto ugnieć delikatnie łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 15-20 minut.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 2

Krok 3

Pomarańcze zalej wodą i gotuj około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania wrzuć do wody morele. Ugotowane owoce osącz, pokrój na kawałki i usuń ewentualne pestki. Następnie rozdrobnij w blenderze lub zmiel w maszynce do mięsa.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 3

Krok 4

Owoce włóż do rondelka, wsyp cukier trzcinowy i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj z migdałami.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 4

Krok 5

Gotową masę pomarańczowo-migdałową wyłóż na ciasto i równo rozprowadź. Wystudź.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 5

Krok 6

Mleko roślinne podgrzej w rondelku, dodaj Kasię i połamaną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Gotową polewą polej mazurka. Udekoruj migdałowymi słupkami.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joannaa L

    Joannaa L , 31.08.2019

    Upieczony w postaci tarty, masa dość rzadka więc dosypalam wiórków kokosowych aby zagęścić. Poza tym bardzo dobry :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)

Mazurek migdałowo-pomarańczowa masa to jedna z ciekawszych propozycji na urozmaicenie tradycyjnego wypieku. Czemu by, od czasu do czasu, nie wyjść poza utarty schemat? Do odważnych świat należy!

Dla kogo?

Dla tych, którzy mają nieco dłuższą chwilę wolnego czasu i chcieliby spróbować czegoś nowego. To także idealny przepis dla osób nietolerujących glutenu oraz tych będących na diecie wegańskiej.

Na jaką okazję?

Na urodziny, imieniny, rocznicę ślubu… Mazurek migdałowo-pomarańczowy jest na każdą szczególną okazję, która zasługuje na to, aby uczcić ją w odpowiedni sposób.

Czy wiesz, że?

Migdał nazywany jest „królem orzechów”. Nic dziwnego więc, że występuje pod tyloma postaciami! Spotkać go można łuskanego, w skórce, blanszowanego, siekanego i w formie płatków migdałowych – możliwości jest naprawdę wiele.

Dla urozmaicenia:

Klasyczny lukier na wierzchu ciasta świetnie zrównoważy smaki.