Mazurek migdałowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

20 dekagramów

2 sztuki

8 łyżek

krem:

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z Kasi, mąki, cukru i 2 żółtek szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min.

Krok 2

Żółtko utrzeć ze zmielonymi migdałami, kremówką i cukrem.

Krok 3

Połączyć z ubitym białkiem i mąką.

Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 części.

Krok 5

Dwie części rozwałkować na wielkość formy, a z trzeciej wyciąć dekoracyjne paski o takiej długości, by wystarczyły do fantazyjnego ozdobienia brzegów i środka mazurka (np. tak jak to pokazano na zdjęciu).

Krok 6

Formę wyłożyć pergaminem, na spodzie ułożyć jeden placek, rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem.

Krok 7

Na wierzchu ułożyć dekoracyjne paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej