Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obierz ze skórki i białej błonki. Z miąższu wytnij małe cząstki.

Krok 2

Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek talerza. Cząstki pomarańczy ułóż z jednej strony kulki – to łapki misia.

Krok 3

Z ciasteczek zrób uszy. Potem stwórz buzię misia: z orzechów nerkowca ułóż uśmiech, oczy zrób z czekoladowych drażetek, a nos - z kolorowej. Cały talerz udekoruj posypką i żelkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owocowa gąsienica
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"

Dobre lody śmietankowe mogą stanowić pyszny deser podany samodzielnie lub tylko z polewą czekoladową czy truskawkową. Jeśli szukasz odmiany, chcesz pobawić się w kuchni albo po prostu lubisz jedzenie w niecodziennej formie, przyrządź z kulki lodów śmietankowych głowę misia. Łapki wykonaj z kawałków pomarańczy. Dobrze nadają się również cząstki mandarynki obrane ze skórki oraz z błonek. Uszy wykonaj z drobnych ciasteczek migdałowych, orzechów laskowych w czekoladzie lub nadziewanych pralinek. Oczy zrób z czekoladowych drażetek albo z rodzynków. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju bakalie oraz cukierki w kolorowych skorupkach. Usta stwórz z orzecha nerkowca lub wytnij z wafla. Do dekoracji użyj czekoladowej posypki i żelków. Możesz też rozpuścić białą lub mleczną czekoladę i wykonać wzorki wokół lodów. Przygotuj także bitą śmietanę, z której stworzysz pozostałe ozdoby. Lody śmietankowe z owocami „egzotyczny miś” podawaj zaraz po przyrządzeniu, np. z dodatkiem świeżych jagód i malin. Spróbuj!