Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę obierz ze skórki i białej błonki. Z miąższu wytnij małe cząstki.
Krok 2
Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek talerza. Cząstki pomarańczy ułóż z jednej strony kulki – to łapki misia.
Krok 3
Z ciasteczek zrób uszy. Potem stwórz buzię misia: z orzechów nerkowca ułóż uśmiech, oczy zrób z czekoladowych drażetek, a nos - z kolorowej. Cały talerz udekoruj posypką i żelkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"
Dobre lody śmietankowe mogą stanowić pyszny deser podany samodzielnie lub tylko z polewą czekoladową czy truskawkową. Jeśli szukasz odmiany, chcesz pobawić się w kuchni albo po prostu lubisz jedzenie w niecodziennej formie, przyrządź z kulki lodów śmietankowych głowę misia. Łapki wykonaj z kawałków pomarańczy. Dobrze nadają się również cząstki mandarynki obrane ze skórki oraz z błonek. Uszy wykonaj z drobnych ciasteczek migdałowych, orzechów laskowych w czekoladzie lub nadziewanych pralinek. Oczy zrób z czekoladowych drażetek albo z rodzynków. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju bakalie oraz cukierki w kolorowych skorupkach. Usta stwórz z orzecha nerkowca lub wytnij z wafla. Do dekoracji użyj czekoladowej posypki i żelków. Możesz też rozpuścić białą lub mleczną czekoladę i wykonać wzorki wokół lodów. Przygotuj także bitą śmietanę, z której stworzysz pozostałe ozdoby. Lody śmietankowe z owocami „egzotyczny miś” podawaj zaraz po przyrządzeniu, np. z dodatkiem świeżych jagód i malin. Spróbuj!