
Składniki
1 łyżka
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy. Wyrabiaj je na stolnicy, następnie skrop wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmaruj sosem i podziel na trzy części. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę czosnek i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 2
Pomidory cherry i kiełbasę pepperoni pokrój w plastry, oliwki na połówki, a ser feta i czerwoną paprykę w kostkę.
Krok 3
Pierwsza partia: na placki nałóż odrobinę rukoli i plastry pomidorów cherry. Całość posyp z wierzchu odrobiną oregano, posiekanym czosnkiem i parmezanem.
Krok 4
Druga partia: na placki nałóż rukolę, przekrojone na pół zielone i czarne oliwki. Całość posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.
Krok 5
Trzecia partia: na placki nałóż odrobinę rukoli, przekrojone na cztery części plastry ostrej kiełbasy pepperoni i kostki czerwonej papryki. Całość posyp mozzarellą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i oregano.
Krok 6
Przygotowane pizze skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini pizza
Mini pizza w trzech smakach to dobra propozycja na różne okazje, zwłaszcza przyjęcia w większym gronie, ponieważ każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie potrawy zacznij od ciasta. Podgrzej mleko, jednak niezbyt mocno – jeśli jego temperatura będzie odpowiednia, ciasto dobrze wyrośnie. Wyrób je i odłóż na chwilę. Kiedy uformujesz placki, posmaruj je sosem pomidorowym z dodatkiem ziół, a następnie na każdą sztukę mini pizzy nałóż inny zestaw dodatków: różnokolorowe oliwki, rukolę, pomidorki cherry, pikantną kiełbasę chorizo, grecki ser feta oraz paprykę. Możesz oczywiście tworzyć dowolne kombinacje, takie jakie lubisz najbardziej – sprawdzi się np. mozzarella, szynka, pieczarki i cebula. Świeża rukola również będzie świetnie pasować jako dodatek do pizzy. Do gotowego dania zaserwuj dodatkowe sosy, np. czosnkowy, barbecue albo ketchup. Masz już wybrany ulubiony smak mini pizzy? Skorzystaj z podanego przepisu i przygotuj różne warianty tego włoskiego dania – goście z pewnością to docenią.