Ciasto Murzynek - Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek

Autor: Moni$

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

4 sztuki

2 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

3 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na wolnym ogniu wlewamy do garnka wodę, w której roztapiamy margarynę. Dodajemy 2 szklanki cukru i 4-5 łyżeczek kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy. Odlewamy pół szklanki i zostawiamy sobie to na polewę. Studzimy.

Krok 2

Oddzielamy białka 4 jajek i ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli by się lepiej ubiły). Żółtka miksujemy z wystudzoną masą, dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szklanki mąki. Masę leciutko łopatka mieszamy z ubitymi wcześniej białkami.

Krok 3

Bierzemy formę 32 cm x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni i pieczemy 30 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe i ewentualnie podkręcić do 200 i zostawić na 5-10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej