
Składniki
100 mililitrów
4 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
2 szklanki
3 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na wolnym ogniu wlewamy do garnka wodę, w której roztapiamy margarynę. Dodajemy 2 szklanki cukru i 4-5 łyżeczek kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy. Odlewamy pół szklanki i zostawiamy sobie to na polewę. Studzimy.
Krok 2
Oddzielamy białka 4 jajek i ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli by się lepiej ubiły). Żółtka miksujemy z wystudzoną masą, dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szklanki mąki. Masę leciutko łopatka mieszamy z ubitymi wcześniej białkami.
Krok 3
Bierzemy formę 32 cm x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni i pieczemy 30 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe i ewentualnie podkręcić do 200 i zostawić na 5-10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej