Ciasto Murzynek - Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek

Autor: Moni$

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

3 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

4 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na wolnym ogniu wlewamy do garnka wodę, w której roztapiamy margarynę. Dodajemy 2 szklanki cukru i 4-5 łyżeczek kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy. Odlewamy pół szklanki i zostawiamy sobie to na polewę. Studzimy.

Krok 2

Oddzielamy białka 4 jajek i ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli by się lepiej ubiły). Żółtka miksujemy z wystudzoną masą, dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szklanki mąki. Masę leciutko łopatka mieszamy z ubitymi wcześniej białkami.

Krok 3

Bierzemy formę 32 cm x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni i pieczemy 30 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe i ewentualnie podkręcić do 200 i zostawić na 5-10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej