Składniki
2 szklanki
2 szklanki
3 łyżeczki
1 sztuka
100 mililitrów
4 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na wolnym ogniu wlewamy do garnka wodę, w której roztapiamy margarynę. Dodajemy 2 szklanki cukru i 4-5 łyżeczek kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy. Odlewamy pół szklanki i zostawiamy sobie to na polewę. Studzimy.
Krok 2
Oddzielamy białka 4 jajek i ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli by się lepiej ubiły). Żółtka miksujemy z wystudzoną masą, dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szklanki mąki. Masę leciutko łopatka mieszamy z ubitymi wcześniej białkami.
Krok 3
Bierzemy formę 32 cm x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni i pieczemy 30 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe i ewentualnie podkręcić do 200 i zostawić na 5-10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej