
Składniki
100 mililitrów
0.5 szklanki
130 mililitrów
4 sztuki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj 6 brzoskwiń, a pozostałe 2 pokrój na cieniutkie plasterki.
Krok 2
Ubij żółtka z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy.
Krok 3
Dodaj wodę i wymieszaj. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj jeszcze 15 minut. Pod żadnym pozorem nie należy przerywać ubijania, gdyż w przeciwnym razie masa się zwarzy.
Krok 4
Zdejmij z ognia i dalej mieszaj do ostygnięcia. Dodaj jogurt i mus brzoskwiniowy, wymieszaj i przełóż do miseczek. Schłodź w lodówce, co najmniej 2 godziny.
Krok 5
Udekoruj pozostałymi plasterkami brzoskwiń.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej