
Składniki
850 mililitrów
null
8 łyżek
150 mililitrów
100 gramów
0.5 łyżki
4 sztuki
200 gramów
0.5 łyżeczki
8 łyżek
5 gramów
2 łyżki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj kaszę, mąkę i sól. Dodaj 2 łyżki ghee i połącz z innymi składnikami.
Krok 2
Wlej mleko i zagnieć ciasto. Ugniataj 5 minut, po czym przykryj i pozostaw na 3 godziny.
Krok 3
Po tym czasie ponownie ugniataj ciasto przez 15 minut. Przełóż na stolnicę, rozwałkuj i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 12 cm.
Krok 4
Przygotuj nadzienie. Namocz ciecierzycę, przełóż do rondla i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Gdy będzie miękka rozgnieć ją by uzyskać konsystencje pasty.
Krok 5
W oddzielnym rondlu rozpuść 5 łyżek ghee, dodaj kardamon i goździki. Następnie dodaj pastę z ciecierzycy i smaż mieszając przez 5 minut.
Krok 6
następnie dodaj cukier i migdały i smaż przez 10 minut.
Krok 7
Dodaj szafran, rodzynki i smaż do zgęstnienia
Krok 8
Nadzienie nakładaj na placki i podsmaż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


















