Nadziewańce chałwą z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewańce chałwą z ciecierzycy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

850 mililitrów

null

8 łyżek

150 mililitrów

100 gramów

0.5 łyżki

4 sztuki

200 gramów

0.5 łyżeczki

8 łyżek

5 gramów

2 łyżki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj kaszę, mąkę i sól. Dodaj 2 łyżki ghee i połącz z innymi składnikami.

Krok 2

Wlej mleko i zagnieć ciasto. Ugniataj 5 minut, po czym przykryj i pozostaw na 3 godziny.

Krok 3

Po tym czasie ponownie ugniataj ciasto przez 15 minut. Przełóż na stolnicę, rozwałkuj i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 12 cm.

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Namocz ciecierzycę, przełóż do rondla i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Gdy będzie miękka rozgnieć ją by uzyskać konsystencje pasty.

Krok 5

W oddzielnym rondlu rozpuść 5 łyżek ghee, dodaj kardamon i goździki. Następnie dodaj pastę z ciecierzycy i smaż mieszając przez 5 minut.

Krok 6

następnie dodaj cukier i migdały i smaż przez 10 minut.

Krok 7

Dodaj szafran, rodzynki i smaż do zgęstnienia

Krok 8

Nadzienie nakładaj na placki i podsmaż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej