
Składniki
850 mililitrów
null
8 łyżek
150 mililitrów
100 gramów
0.5 łyżki
4 sztuki
200 gramów
0.5 łyżeczki
8 łyżek
5 gramów
2 łyżki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj kaszę, mąkę i sól. Dodaj 2 łyżki ghee i połącz z innymi składnikami.
Krok 2
Wlej mleko i zagnieć ciasto. Ugniataj 5 minut, po czym przykryj i pozostaw na 3 godziny.
Krok 3
Po tym czasie ponownie ugniataj ciasto przez 15 minut. Przełóż na stolnicę, rozwałkuj i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 12 cm.
Krok 4
Przygotuj nadzienie. Namocz ciecierzycę, przełóż do rondla i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Gdy będzie miękka rozgnieć ją by uzyskać konsystencje pasty.
Krok 5
W oddzielnym rondlu rozpuść 5 łyżek ghee, dodaj kardamon i goździki. Następnie dodaj pastę z ciecierzycy i smaż mieszając przez 5 minut.
Krok 6
następnie dodaj cukier i migdały i smaż przez 10 minut.
Krok 7
Dodaj szafran, rodzynki i smaż do zgęstnienia
Krok 8
Nadzienie nakładaj na placki i podsmaż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej