Nadziewańce chałwą z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewańce chałwą z ciecierzycy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

850 mililitrów

null

8 łyżek

150 mililitrów

100 gramów

0.5 łyżki

4 sztuki

200 gramów

0.5 łyżeczki

8 łyżek

5 gramów

2 łyżki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj kaszę, mąkę i sól. Dodaj 2 łyżki ghee i połącz z innymi składnikami.

Krok 2

Wlej mleko i zagnieć ciasto. Ugniataj 5 minut, po czym przykryj i pozostaw na 3 godziny.

Krok 3

Po tym czasie ponownie ugniataj ciasto przez 15 minut. Przełóż na stolnicę, rozwałkuj i podziel na 10 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 12 cm.

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Namocz ciecierzycę, przełóż do rondla i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Gdy będzie miękka rozgnieć ją by uzyskać konsystencje pasty.

Krok 5

W oddzielnym rondlu rozpuść 5 łyżek ghee, dodaj kardamon i goździki. Następnie dodaj pastę z ciecierzycy i smaż mieszając przez 5 minut.

Krok 6

następnie dodaj cukier i migdały i smaż przez 10 minut.

Krok 7

Dodaj szafran, rodzynki i smaż do zgęstnienia

Krok 8

Nadzienie nakładaj na placki i podsmaż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewańce chałwą z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej