Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

2 szklanki

1 kilogram

1

3 sztuki

1 opakowanie

2 litry

1 puszka

5 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, kilku łyżek mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier wymieszać z resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami.

Krok 2

Na koniec dodać olej i spirytus, dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Krok 3

Następnie odkrawać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczką konfiturę i formować pączki.

Krok 4

Układać na posypanej mąką stolnicy łączeniem do dołu, poczekać aż urosną i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (nie za gęsto - tak, żeby swobodnie pływały), odwracając dolną stroną do góry.

Krok 5

Na początku smażyć pod przykryciem - dzięki temu pączki dodatkowo wyrosną. Podczas smażenia trzeba uważać, żeby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo pączki za mocno się zrumienią, a w środku będą surowe.

Krok 6

Każdą porcję smażyć po kilka minut i wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej