Pączki na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki na parze

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.75 szklanki

2 sztuki

2 szklanki

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier i sól. Odstaw przykrytą miskę do czasu, gdy drożdże się rozpuszczą.

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, wszystko wymieszaj tak, aby ciasto było jednolite. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3

Ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość 2 cm. Szklanką wykrój koła i gotuj pączki nad parą.

Krok 4

Czekoladę rozpuść, dodaj dżem i kakao, wszystko razem wymieszać i polej pączki.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Dec

    Maria Dec , 09.02.2017

    "gotuj pączki nad parą", ale JAK DŁUGO?!??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej