Domowe pączki z marmoladą
NOWY PRZEPIS
średnie
511 osób zapisało

Składniki
ciasto:
500 gramów
25 gramów
4 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
250 gramów
60 gramów
0.25 łyżeczki
2 łyżeczki
oraz:
450 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj rozczyn. Do drożdży dodaj połowę ciepłego mleka (125 mililitrów) i 2 łyżki cukru. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę mąki i połącz. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 25 minut.

Krok 2
Żółtka i jajko zmiksuj z pozostałym cukrem (2 łyżkami) do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.

Krok 3
Do przesianej mąki pszennej dodaj zaczyn, ubitą masę jajeczną, pozostałe mleko (125 mililitrów), sól, spirytus i roztopione masło. Zagnieć całość przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 90 minut do wyrośnięcia.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnie i podziel na ok. 14 kulek. Lekko spłaszcz, przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Krok 5
W wysokim garnku rozgrzej olej do temp. 175 stopni. Wyrośnięte pączki smaż przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przekładaj od razu na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe nadziej marmoladą (za pomocą szprycy). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować np. wiórkami kokosowymi.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Domowe pączki z marmoladą
Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, dietach czy ograniczeniach i oddajemy się kulinarnym przyjemnościom. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe pączki, które niczym nie ustępują tym sprzedawanym w uznanych cukierniach – skorzystajcie z naszej propozycji na deser. To łakocie, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale także na co dzień. Smacznego!
Dla kogo?
Pączki z marmoladą to propozycja dla każdego – niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych!
Na jaką okazję?
Pączki z dżemem doskonale wpisują się w polską tradycję ostatkową. Nikt jednak nie powiedział, że deser ten nie może być przygotowywany również przy innych okazjach! Pamiętajcie więc o przepisie na domowe pączki, gdy planujecie menu domowej imprezy, czy gdy macie ochotę na coś słodkiego!
Czy wiesz, że?
Pierwsze pączki, jakie znano już w starożytnym Rzymie, przygotowywane były z nadzieniem ze słoniny. Stanowiły obowiązkowe danie serwowane podczas zapust.
Dla urozmaicenia:
Pączki możecie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem w przepisie na pączki z marmoladą jest także posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa.