Parmigiana di melanzane - przepis z bakłażanem | Przepisy.pl pixel

Parmigiana di melanzane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

null

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w cienkie plastry wzdłuż, podsmaż je na patelni bez tłuszczu.

Krok 2

Ugotuj makaron, prosto z wody włóż do pojemnika z zimną wodą, żeby się nie posklejał.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę lasagne, warstwę bakłażanów, polej sosem napoli i sosem beszamelowym i posyp serem, nakładaj następną warstwę lasagne, bakłażanów, sosy, ser itd., aż do wyczerpania składników.

Krok 4

Na wierzch nałóż lasagne, polej całość sosem beszamelowym, lekko sosem napoli do dekoracji i serem, następnie piecz lekko przykrywając od góry, około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmigiana di melanzane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej