Pasztet z mięsa z rosołu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z mięsa z rosołu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

130 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Odstaw do wystygnięcia. Kajzerkę namocz w wodzie.

Pasztet z mięsa z rosołu - Krok 1

Krok 2

Mięso, warzywa z rosołu oraz cebulę zmiel drobno w maszynce do mielenia.

Pasztet z mięsa z rosołu - Krok 2

Krok 3

Do zmielonej masy dodaj jajka, pozostałe masło, odciśniętą bułkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Pasztet z mięsa z rosołu - Krok 3

Krok 4

Do formy wyłożonej pergaminem przełóż masę i wygładź ją z wierzchu na równo. Piecz w temp. 170 st. C przez około 70 minut.

Pasztet z mięsa z rosołu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z mięsa z rosołuPasztet z mięsa z rosołu

Rosół to twoje popisowe danie, ale często brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać mięso z rosołu? Po ugotowaniu wywaru nie prezentuje się już zbyt apetycznie, ale nie chcesz go marnować? Przygotuj więc pasztet z mięsa z rosołu. Przekonasz się, że w tej formie będzie naprawdę apetyczne, a potrawa przygotowana według naszych wskazówek zniknie z talerzy błyskawicznie.

Dla kogo?

Dla sprytnych szefów kuchni, którym zależy na tym, by w maksymalnym stopniu wykorzystać zmagazynowaną w spiżarni i lodówce żywność. Mięso, które zostało z gotowania rosołu, to nadal wartościowy produkt, dlatego nie należy go marnować.

Na jaką okazję?

Taki pasztet śmiało możesz podać na półmisku podczas uroczystego spotkania przy stole. Przekonaj się, że gotowanie z resztek może dawać naprawdę doskonałe efekty. Nie musisz przyrządzać go wyłącznie przy specjalnych okazjach. Domowy pasztet świetnie pasuje do codziennych kanapek.

Czy wiesz, że?

Zwróć uwagę, że w recepturze użyjesz także warzyw z rosołu. Jak widać, nadają się nie tylko do przyrządzenia kultowej sałatki jarzynowej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz naprawdę wilgotne pasztety, do masy możesz dodać kilka łyżek ugotowanego rosołu. Zachowaj jednak umiar, by nie okazała się za mało zwarta. Wierzch dania udekoruj np. czarnuszką. Pasztet świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi lub sałatką z pomidorów.