Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni

Składniki
200 gramów
60 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Krok 2
Bakłażana przepołów, łyżeczką wydrąż nasiona. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 10 minut.

Krok 3
Do podpieczonego bakłażana włóż pomidora, ugotowaną zieloną soczewicę. Na wierzch połóż plasterki mozzarelli. Dopraw przyprawami.

Krok 4
Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika skrop oliwą i posyp bazylią.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Pieczony bakłażan z zieloną soczewicą
Pora na: Podwieczorek.
Bakłażan, zwany inaczej oberżyną, kojarzony jest głównie z kuchnią orientalną, w której stanowi ważny składnik wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nasza propozycja na wykorzystanie tego warzywa to podwieczorek z pieczonego bakłażana z soczewicą, serem i pomidorem. Aromat dania podkreśla oryginalna kompozycja przypraw, nadająca mu śródziemnomorskiego charakteru. Jeśli do tej pory rzadko przygotowywaliście bakłażana – spróbujcie, a przekonacie się, jakie to proste!
Dla kogo?
Podwieczorek z pieczonym bakłażanem to propozycja dla osób dbających o zbilansowaną dietę i ceniących nowoczesne, aromatyczne dania bezmięsne.
Wiesz, co jesz!
Pieczony bakłażan z zieloną soczewicą to 247,5 kcal, które dostarczą wam energii do działania. Posiłek zawiera również 11,2 g błonnika oraz 16 g białka, niezbędnego każdej osobie uprawiającej aktywny tryb życia.
Czy wiesz, że?
Bakłażany w Europie pojawiły się w XII wieku. Jednak z uwagi na niesprzyjający klimat, roślina przyjęła się powszechnie tylko w Hiszpanii. W innych krajach uprawiana jest w niewielkim zakresie, przede wszystkim w warunkach szklarniowych.