Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dziś gotuję po indyjsku. Lubię, gdy kuchnia pięknie pachnie

Krok 2

przyprawami. Wlej oliwę na patelnię, do zimnej oliwy włóż cebulę

Krok 3

i czosnek, zeszklij. Ciągle mieszając, dodaj cztery kolejne

Krok 4

składniki. Smaż chwilę, dodaj pieprz, wlej bulion. Gotuj,

Krok 5

aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Przypraw

Krok 6

do smaku, wlej roztrzepany krem kokosowy, wymieszaj.

Krok 7

Pascal Pascal

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej