Pierogi leniwe na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały przetrzyj przez sito, dodaj jajko, żółtka, szczyptę soli, mąkę pszenną, ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto nie ugniatając zbyt długo.

Krok 2

Podziel ciasto na porcje ok 50 g i uformuj walec zawijając w folię spożywczą. Gotuj na parze 30 min.

Krok 3

Obsmaż na brązowo z każdej strony i pokrój w trójkąty. W trakcie smażenia dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4

Podawaj jako doskonały dodatek między innymi do ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobem i boczkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe na parzePierogi leniwe na parze

Wytrawne pierogi leniwe na parze będą doskonałym dodatkiem do serwowanych na obiad dań. To dobra alternatywa dla przyrządzanych zazwyczaj ziemniaków czy ryżu. Jeśli chcesz nieco odmienić swoje potrawy, serwuj je z tak przygotowanymi pierogami. Są bardzo delikatne i kremowe, ale dzięki smażeniu posiadają też chrupiącą skórkę. Przyrządza się je z przeciśniętego przez praskę sera białego, który miesza się z jajkiem, żółtkiem, mąką oraz przyprawami. Całość zagniata się i w formie rulonu zawiniętego w folię – gotuje na parze. Następnie wystarczy pokroić ciasto na niewielkie kawałki i podsmażyć. Leniwe powinny nabrać brązowego koloru. Jeśli chcesz dodać im wyrazistości, dorzuć do pierogów na patelni suszone zioła. W takiej postaci będą wyśmienite jako dodatek do pieczonych mięs, warzywnych kotletów oraz rozmaitych dań z sosami. Przyrządź sos pomidorowy z dodatkiem grzybów lub cukinii i serwuj z nim leniwe. Będą świetnie komponować się także ze smażoną cebulką. Masz ochotę na te popularne pierogi? Przyrządź je, korzystając z podanego przepisu.