Pijana śliwka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

375 gramów

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

200 mililitrów

1 opakowanie

0.5 litra

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec ciemny biszkopt z 6 jajek.

Krok 2

Masa: 3 żółtka i całe jajko ubić na parze z 1/2 szklanki cukru.

Krok 3

Wszystko ostudzić.

Krok 4

Z ostudzoną masą jajeczną utrzeć kostkę Kasi dodać 200 ml Nutelli.

Krok 5

Polewa: rozpuścić 1/2 Kasi z czekoladą.

Krok 6

3 paczki śliwek kalifornijskich zalać dzień wcześniej 1/2 l wódki.

Krok 7

Śliwki przecedzić, do pozostałego alkoholu dodać sok z połowy cytryny i zrobić poncz.

Krok 8

Biszkopt przekroić i układać w następującej kolejności: biszkopt, część masy, biszkopt, masa, nasączone śliwki.

Krok 9

Ciasto udekorować pozostałą polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort Grylażowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej