Pijana śliwka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

krem:

30 dekagramów

0.5 szklanki

25 dekagramów

5 łyżek

wierzch:

0.5 litra

4 łyżki

3 łyżeczki

1 szklanka

60 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 2

Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C.

Krok 3

Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem.

Krok 4

Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę.

Krok 5

Kasię utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki.

Krok 6

Kremem przełożyć ostudzony biszkopt.

Krok 7

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody i wymieszać.

Krok 8

Na wierzch zetrzeć czekoladę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijana śliwka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej