PIJANE ŚLIWECZKI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

krem:

200 mililitrów

40 dekagramów

20 dekagramów

wierzch:

500 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki drobno pokroić, namoczyć w szczelnym naczyniu w alkoholu na 24 godziny.

Krok 2

BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka. Dobrze zmiksować, na końcu dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec w temp. 170 o C przez 30- 40 minut.

Krok 3

KREM: miękką KASIĘ zmiksować mikserem, dodać krem czekoladowy. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać śliwki razem z alkoholem, delikatnie połączyć.

Krok 4

WIERZCH: Śmietanę dobrze ubić, na końcu dodając cukier puder.

Krok 5

PRZEŁOŻENIE: Na biszkopt wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową, na nią warstwę ubitej śmietany. Całość posypać przesianym kakao. Schłodzić przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej