Pikantne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne krewetki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 sztuka

0.5 pęczka

230 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.

Krok 2

Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.

Krok 3

Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.

Krok 4

Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 5

Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.

Krok 6

Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej