Pikantne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne krewetki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 sztuka

0.5 pęczka

230 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.

Krok 2

Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.

Krok 3

Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.

Krok 4

Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 5

Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.

Krok 6

Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej