
Składniki
null
null
null
1 sztuka
0.5 pęczka
230 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.
Krok 2
Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.
Krok 3
Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.
Krok 4
Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 5
Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.
Krok 6
Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej