Pikantne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne krewetki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 sztuka

0.5 pęczka

230 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.

Krok 2

Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.

Krok 3

Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.

Krok 4

Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 5

Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.

Krok 6

Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej