
Składniki
null
null
null
1 sztuka
0.5 pęczka
230 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.
Krok 2
Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.
Krok 3
Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.
Krok 4
Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 5
Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.
Krok 6
Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej