Składniki
null
null
null
1 sztuka
0.5 pęczka
230 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.
Krok 2
Do żółtka dodaj musztardę, sól oraz łyżeczkę soku z limonki.
Krok 3
Dodawaj stopniowo 200 ml oliwy cały czas mieszając. Dopraw pieprzem.
Krok 4
Czosnek pokrój na plasterki, chili i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 5
Krewetki opłukaj pod wodą i osusz. Rozgrzej resztę oliwy i wrzuć krewetki.
Krok 6
Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek, chili, natkę i chwilę podsmaż. Skrop wszystko sokiem z limonki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej