Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalej niewielką ilością gorącej wody i zostaw do napęcznienia.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 1

Krok 2

Napęczniałe płatki oraz suszoną żurawinę dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 2

Krok 3

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę posyp prażonym sezamem.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, miedzi, manganu, Witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej