Placek z agrestem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

400 gramów

220 gramów

220 gramów

90 mililitrów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Agrest obrać z końcówek i umyć.

Krok 2

Do miski włóż miękką Kasię, twaróg, cukier i mleko i wymieszaj mikserem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do ucieranej masy.

Krok 4

Po dodaniu całej mąki, przez chwilę jeszcze mieszaj, następnie przełóż ciasto na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 5

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na około 2 cm, wytnij prostokąt o wymiarach foremki i przełóż go do niej.

Krok 7

Na ciasto wyłóż obrany agrest i lekko powciskaj go w ciasto.

Krok 8

Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, a następnie pokrój w kwadraciki o boku 1 cm.

Krok 9

Posyp kwadracikami wierzch ciasta.

Krok 10

Piecz w 180 st. C. przez około 40 min.

Krok 11

Po upieczeniu i przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto pomarańczowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z agrestemPlacek z agrestem

Placek z agrestem to klasyczny wypiek, doskonały na lato. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto tworzą pyszną kompozycję. Do pieczenia sprawdzą się również owoce mrożone, dzięki którym zaserwujesz znakomity placek, kiedy tylko zechcesz. Dzięki dodatkowi twarogu wypiek zyskuje urozmaicony smak, przypominający nieco sernik. Zacznij od utarcia wszystkich składników (powinny mieć temperaturę pokojową), a następnie stopniowo dodawaj do nich przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz wszystko dokładnie, wymieszaj, a potem zagnieć i rozwałkuj, część ciasta pozostawiając do wykończenia wypieku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, włóż ciasto i delikatnie powciskaj w nie owoce. Agrest wcześniej umyj i pozbaw ogonków. Na koniec posyp wszystko niewielkimi kawałkami pozostałego ciasta i upiecz. Po przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem albo polej gorzką czekoladą. Placek z agrestem będzie nie tylko słodką przekąską, sprawdzi się także jako drugie śniadanie. Wyśmienicie smakuje z mrożoną herbatą. Spróbuj!