Ciasto Tęcza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Tęcza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

12 sztuk

9 łyżek

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1.5 łyżki

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki rozpuść.

Krok 2

Ubij na gładko 4 jajka, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Upiecz w tortownicy w 180 stopni przez 20 minut.

Krok 3

Tak samo zrób jeszcze 2 placki, tylko do jednego dodaj kisiel a do drugiego kakao.

Krok 4

Obrane jabłka drobno pokrój, połowę wymieszaj z galaretka agrestową a połowę z wiśniową.

Krok 5

Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, kiedy ostygnie utrzyj go z margaryną.

Krok 6

Placki przełóż kremem i tężejącymi galaretkami, ewentualnie polej polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto TęczaCiasto Tęcza

Często będąc w cukierni, zerkasz na kolorowe desery i zastanawiasz się, jak zostały zrobione? Uważasz, że tak spektakularnego efektu nie dasz rady uzyskać we własnej kuchni? Czas uwierzyć w swoje możliwości wraz z kolorowym ciastem tęcza – przepis wyjaśni ci każdy etap krok po kroku. Przestudiuj go na spokojnie i przekonaj się, że efektowne desery wcale nie są poza twoim zasięgiem. Tęczowe ciasto robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Efektami pracy z pewnością będziesz chciał podzielić się z domownikami i przyjaciółmi. Pora wziąć się do pracy.

Dla kogo?

Stopień trudności ciasta tęczy z galaretek oceniliśmy jako średni, ponieważ proces produkcyjny wymaga nieco uwagi. Jeśli jednak będziesz trzymać się naszych wskazówek i wytycznych, deser z pewnością będzie udany. Aż zyskasz ochotę na kolejne eksperymenty!

Na jaką okazję?

Placek tęcza idealnie sprawdzi się jako deser po uroczystym obiedzie lub jako kolorowy tort na urodziny. Ciasto możesz podać na imieniny lub inną uroczystą okazję. Z pewnością będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oko, dzięki kolorowemu wykończeniu.

Czy wiesz, że?

Smak jabłek, których użyjesz do ciasta tęcza, możesz wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwaskowaty akcent sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza.

Dla urozmaicenia:

Tak właśnie prezentuje się ciasto tęcza. Przepis jest już kompletny, więc zadbaj o odpowiednie dodatki. Latem serwuj ciasto tęczę w porze podwieczorku z mrożoną herbatą lub lemoniadą. W chłodniejsze dni postaw na herbatę z domowym syropem owocowym albo rozgrzewającymi przyprawami.