Placek z agrestem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

220 gramów

220 gramów

90 mililitrów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Agrest obrać z końcówek i umyć.

Krok 2

Do miski włóż miękką Kasię, twaróg, cukier i mleko i wymieszaj mikserem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do ucieranej masy.

Krok 4

Po dodaniu całej mąki, przez chwilę jeszcze mieszaj, następnie przełóż ciasto na posypany mąką blat i szybko zagnieć.

Krok 5

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na około 2 cm, wytnij prostokąt o wymiarach foremki i przełóż go do niej.

Krok 7

Na ciasto wyłóż obrany agrest i lekko powciskaj go w ciasto.

Krok 8

Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, a następnie pokrój w kwadraciki o boku 1 cm.

Krok 9

Posyp kwadracikami wierzch ciasta.

Krok 10

Piecz w 180 st. C. przez około 40 min.

Krok 11

Po upieczeniu i przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z agrestemPlacek z agrestem

Placek z agrestem to klasyczny wypiek, doskonały na lato. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto tworzą pyszną kompozycję. Do pieczenia sprawdzą się również owoce mrożone, dzięki którym zaserwujesz znakomity placek, kiedy tylko zechcesz. Dzięki dodatkowi twarogu wypiek zyskuje urozmaicony smak, przypominający nieco sernik. Zacznij od utarcia wszystkich składników (powinny mieć temperaturę pokojową), a następnie stopniowo dodawaj do nich przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz wszystko dokładnie, wymieszaj, a potem zagnieć i rozwałkuj, część ciasta pozostawiając do wykończenia wypieku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, włóż ciasto i delikatnie powciskaj w nie owoce. Agrest wcześniej umyj i pozbaw ogonków. Na koniec posyp wszystko niewielkimi kawałkami pozostałego ciasta i upiecz. Po przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem albo polej gorzką czekoladą. Placek z agrestem będzie nie tylko słodką przekąską, sprawdzi się także jako drugie śniadanie. Wyśmienicie smakuje z mrożoną herbatą. Spróbuj!