Ciasto z rabarbarem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

382 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

25 dekagramów

3 sztuki

2 kilogramy

3 sztuki

5 łyżek

15 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z Kasią, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Krok 2

Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Rabarbar umyć, osuszyć, obrać z zewnętrznej cienkiej skórki i pokroić na kawałki długości 3 cm.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, a następnie przenieść je do formy i nakłuć widelcem.

Krok 5

Wysoko wylepić ciastem brzegi formy.

Krok 6

Równomiernie posypać drobno pokruszonymi biszkoptami.

Krok 7

Rabarbar rozłożyć gęsto na cieście.

Krok 8

Piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Krok 9

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 15 dag cukru.

Krok 10

Lekko przestudzony placek posypać 3-5 łyżkami (zależnie od upodobań) cukru kryształu i za pomocą noża lub łopatki pokryć równomiernie pianą.

Krok 11

Zapiekać w letnim piekarniku przez 10-15 min (aż piana lekko zbrązowieje).

13

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Potapski

    Krzysztof Potapski

    pyszne wyszło. Myślałem tylko, że bardziej wyrośnie i będzie ja na zdjęciu. Tymczasem wyszko kruche cisto ale baaaaardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kocołak

    Jadwiga Kocołak

    ciekawy przepis,muszę wypróbować☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska

    Wole ciasto cieniutkie i dużo owoców.mniej kalorii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska

    Ale ja robię cias

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Niemanowska

    Barbara Niemanowska

    to zdjécie nie pasuje do przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski

    bo to ciasto, a nie półmisek z owocami ;) 2kg rabarbaru to sporo, pod wpływem pieczenia robi się go mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lewandowska

    Maria Lewandowska

    Nie lubię tego typu ciast. Za mało owoców.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Obex Osvaldo

    Obex Osvaldo

    Hmnnn ... dev'essere buono.. hmnn

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wydrych

    Anna Wydrych

    Ja piekłam wczoraj kruche z rabarbarem. Pychotka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bartlomiejczak

    Irena Bartlomiejczak

    Ja też mam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Szczurek

    Edyta Szczurek

    My też ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pani BezUrazy

    Katarzyna Pani BezUrazy

    Oczywiście ze mam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalka Chruszcz

    Natalka Chruszcz

    Bardzo lubię placek z rabarbarem mojej mamy a ten jest taki sam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem

Rabarbar sprawdzi się jako składnik miękkiego i puszystego placka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec najlepszy wypiek z rabarbarem. Składniki potrzebne do wykonania ciasta to mąka pszenna, cukier oraz żółtka, które należy połączyć i zagnieść. Białka odłóż – ubijesz z nich później pianę. Ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki – łatwiej je rozwałkujesz, jeśli będzie schłodzone. Rozwałkowany placek umieść w blaszce i ponakłuwaj widelcem, aby ciasto nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. Ciekawym elementem w tym cieście będą rozsypane na placku pokruszone biszkopty. Rabarbar umyj, obierz, pokrój na niewielkie kawałki i rozłóż równomiernie na cieście. Całość piecz w piekarniku przez pół godziny. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę – jej słodycz doskonale przełamie kwaskowaty smak rabarbaru. Ubitą pianę wyłóż na wierzch rabarbaru i zapiekaj, aż lekko zbrązowieje. Gotowe ciasto możesz podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Wypróbuj nasz przepis na idealny placek z rabarbarem.