Placek z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

500 gramów

375 gramów

0.5 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiśnie odsącz, posyp 2 łyżkami cukru.

Krok 2

Kasię utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą na puszysta masę.

Krok 3

Dodaj całe jaja, żółtka i ser.

Krok 4

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.

Krok 5

Blachę dokładnie nasmaruj Kasią, rozprowadź na niej ciasto i posyp wiśniami.

Krok 6

Ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 175 stopni.

Krok 7

Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.

11

Opinie o przepisie

  • Marta Nyström

    Marta Nyström

    Przepis niedokładny! Blacha jakiej wielkości ? Proszek do pieczenia ? Ile gram ????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Klaudia Sobolewska

    Klaudia Sobolewska

    Ile tej kasi do ciasta dodac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Szmit

    Magdalena Szmit

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuźniacka

    Anna Kuźniacka

    Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Weiner-Kielasiak

    Danuta Weiner-Kielasiak

    Jeszcze nie ma wiśni ale na pewno będę piekła to ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Danuta, czekamy, daj znać jak wyszło :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia

    a powinien być z truskawkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Weiner-Kielasiak

    Danuta Weiner-Kielasiak

    Upieczemy i zjemy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Karwowska

    Renata Karwowska

    Jakie opakowanie proszku do pieczenia ? Ile gramow ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kiecana-Wójcik

    Aleksandra Kiecana-Wójcik

    jaka blacha na takie proporcje?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z wiśniamiPlacek z wiśniami

Prosty w przyrządzeniu placek z wiśniami zyska delikatny śmietankowy smak, jeśli dodasz do niego biały ser. Pierwszy krok do przyrządzenia tego wypieku to przygotowanie owoców – wydryluj je z pestek, ugotuj i odsącz, a na koniec zasyp cukrem. Miękką kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj całe jajka, oddzielone od białek żółtka oraz chudy twaróg. Pamiętaj, że wcześniej należy zmielić go w maszynce. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do serowo-jajecznej masy, po czym dokładnie wymieszaj. Prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię łyżką lub silikonową szpatułką. Na wierzchu ułóż wiśnie – warto wcześniej obtoczyć je lekko w mące, by nie opadły na dno ciasta. Placek piecz do momentu, aż osiągnie złocisty kolor, a po przestudzeniu oprósz go cukrem pudrem. Wiśnie w tym cieście można także zastąpić drobnymi śliwkami, truskawkami lub malinami. Wypróbuj nasz przepis na pyszny placek serowy z wiśniami. Najlepiej smakuje podany z mrożoną herbatą.